TNPSC Study Materials Current Affairs 2018 10500+ Model Papers

TNPSC Computer Questions & Answers 1-50

TNPSC Computer Awareness 
50 Important Questions Answers

1. Plotter accuracy is measured in terms of repeat-ability and?

(a) Buffer Size
(b) Resolution
(c) Vertical Dimensions
(d) Intelligence

Answer: (b) Resolution  

2. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the?

(a) Block definition
(b) Record contain clause
(c) Blocking factor
(d) Record per block factor

Answer: (c) Blocking factor 

3. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

(a) Magnetic core
(b) Semiconductor
(c) Magnetic tape
(d) Both (a) and (b)

Answer: (c) Magnetic tape

4. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is? 

(a) Words are usually larger in microprocessors
(b) Words are shorter in microprocessors
(c) Microprocessor does not contain I/O devices
(d) Exactly the same as the machine cycle time

Answer: (c) Microprocessor does not contain I/O devices 

5. An integrated circuit is?

(a) A complicated circuit
(b) An integrated device
(c) Much costlier than a single transistor
(d) Fabricated on a tiny silicon chip

Answer: (d) Fabricated on a tiny silicon chip  

6. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation
characters used in electronic data processing system is called?

(c) BCD
d) All of above

Answer: (a) ASCII 

7. CD-ROM can store upto______ MB of data.

(a) 700 MB
(b) 4000 floppy disk
(c) 320 MB
(d) Both (a) and (b)
Answer: (a) 700 MB 

8. Which of the following is associated with error detector?

(a) Odd parity bit
(b) Even parity bit
(c) Both of the above
(d) None of above

Answer: (c) Both of the above  

9. Which statement is valid?

(a) 1 KB = 1024 bytes  
(b) 1 MB = 2048 bytes
(c) 1 MB = 1000 bytes  
(d) 1 KB = 1000 bytes

Answer: (a) 1 KB = 1024 bytes     

10. Which of the following is true?

(a) Fields are composed of bytes
(b) Records are composed of fields
(c) Fields are composed of characters
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above 

11. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was?

(b) Mark –I    
(c) Analytic Engine
(d) UNIVAC-1
Answer: (b) Mark –I

12. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns of a weaving machine?

(a) Pascal
(b) Hollerith    
(c) Babbage
(d) Jacquard

Answer: (d) Jacquard 

13. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as _______?

(a) Super Computers    
(b) Laptops
(c) Mini computers
(d) File servers

Answer: (b) Laptops

14. Which was the world‟s first minicomputer and when was it introduced?

(a) PDP-I, 1958
(b) IBM System/36, 1960
(c) PDP-II, 1961
(d) VAX 11/780, 1962

Answer: (a) PDP-I, 1958 

15. To access a mainframe or super computer, users often use a_______?

(a) Terminal
(b) Node
(c) Desktop
(d) Hand held

Answer: (a) Terminal  

16. The proper definition of a modern digital computer is?

(a) An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers
(b) A more sophistic and modified electronic pocket calculator
(c) Any machine that can perform mathematical operations
(d) A machine that works on binary code

Answer: (d) A machine that works on binary code 

17. PARAM and ANURAG are supercomputers developed in?

(a) China
(b) USSA
(c) England
(d) India

Answer: (d) India

18. A modern electronic computer is a machine that is meant for?

(a) Doing quick mathematical calculations
(b) Input, storage, manipulation and outputting of data
(c) Electronic data processing
(d) Performing repetitive tasks accurately

Answer: (b) Input, storage, manipulation and outputting of data

19. Most of the commonly used personal computers/laptops do not have a command key known as ____________?

(a) Turnover
(b) Shift
(c) Alter
(d) Delete

Answer: (a) Turnover 

20. Most important advantage of an IC is its

(a) Easy replacement in case of circuit failure
(b) Extremely high reliability
(c) Reduced Cost
(d) Lower power consumption

Answer: (b) Extremely high reliability 

21. A _______ represents approximately one billion memory location?

(a) Kilobyte
(b) Megabyte
(c) Gigabyte
(d) Terabyte

Answer:(c) Gigabyte

22. The term gigabyte refers to?

(a) 1024 bytes
(b) 1024 kilobytes
(c) 1024 megabytes
(d) 1024 gigabyte

Answer:(c) 1024 megabytes 

23. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of?

(a) Application software
(b) System software
(c) Operating system software
(d) Platform software
(e) None of these

Answer:(a) Application software 

24. ________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks?

(a) An instruction
(b) Software
(c) Memory
(d) A processor

Answer:(b) Software  

25. System software is the set of programs that enables your computer's hardware devices and ______software to work together?

(a) Management
(b) Processing
(c) Utility
(d) Application

Answer:(d) Application  

26. The two broad categories of software are?

(a) Word processing and spreadsheet
(b) Transaction and application
(c) Windows and Mac OS.
(d) System and application

Answer:(d) System and application  

27. Personnel who design, program, operate and maintain computer equipment refers to?

(a) Console-operator
(b) Programmer
(c) People ware
(d) System Analyst

Answer:(c) People ware 

28. A computer program that converts an entire program into machine language is called a /an?

(a) Interpreter  
(b) Simulator
(c) Complier  
(d) Commander
(e) None of these

Answer:(c) Complier

29. A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is calle a/an?

(a) Interpreter
(b) CPU
(c) Compiler
(d) Simulator

Answer:(a) Interpreter 

30. Programs designed to perform specific tasks is known as?

(a) System software
(b) Application software
(c) Utility programs
(d) Operating system

Answer:(b) Application software

31. An example of non-numeric data is

(a) Bank Balance
(b) Examination marks
(c) Real Numbers
(d) Employee Address

Answer: (d) Employee Address 

32. How many options does a binary choice offer?

(a) None
(b) One
(c) Two
(d) It depends on the amount of memory in the computer

Answer: (c) Two 

33. How many values can be represented by a single byte?

(a)  512
(b) 16
(c) 64
(d) 256

Answer: (a)  512 

34. One megabyte equals approximately

(a) 1,000 bits
(b) 1,000 bytes
c) 1 million bytes
(d) 1 million bits

Answer: (c) 1 million bytes   

35. Which of the following is true? 

(a) Byte is a single digit in a binary number
(b) Bit represents a grouping of digital numbers
(c) Eight-digit binary number is called a byte
(d) Eight-digit binary number is called a bit

Answer: (c) Eight-digit binary number is called a byte 

36. The primary goal of a computer system is to turn data into?

(a) Ideas
(b) Suggestions
(c) Information
(d) Reports

Answer: (c) Information 

37. The _____ of a system includes the programs or instructions?

(a) Hardware
(b) Icon (c) Information
(d) Software  
(e) None of these

Answer: (d) Software

38. The number of characters that can be stored in given physical space is?

(a) Word length
(b) Byte
(c) Data density
(d) Field

Answer: (c) Data density 

39. Condensing output data to exhibit specific information is?

(a) Calculating
(b) Recording
(c) Merging  
(d) Summarizing

Answer: (d) Summarizing   

40. Which of the following is largest unit of storage?

(a) GB
(b) KB
(c) MB
d) TB

Answer: (d) TB  

41. The computer that process both analog and digital is called

(a) Analog computer  
(b) Digital computer
(c) Hybrid computer    
(d) Mainframe computer

Answer: (c) Hybrid computer  

42. Where was India‟s first computer installed and when?

(a) Indian Institute of Technology, Delhi, 1977
(b) Indian Institute of Science, Bangalore, 1971
(c) Indian Iron & Steel Co .Ltd., 1968
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955

Answer: (d) Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955 

43. Fifth generation computer is also known as?

(a) Knowledge information processing system
(b) Very large scale integration (VLSI)
(c) Both of above
(d) None of above

Answer: (a) Knowledge information processing system 

44. Chief component of first generation computer was?

(a) Transistors
(b) Vacuum Tubes and Valves
(c) Integrated Circuits
(d) None of above

Answer: (b) Vacuum Tubes and Valves 

45. Which operation is not performed by computer?

(a) Inputting    
(b) Processing
(c) Controlling
d) Understanding

Answer: d) Understanding 

46. Second Generation computers were developed during?

(a) 1949 to 1955
(b) 1956 to 1965
(c) 1965 to 1970
(d) 1970 to 1990

Answer: (b) 1956 to 1965 

47. Artificial Intelligence is associated with which generation?

(a) First Generation
(b) Second Generation
(c) Fifth Generation    
(d) Sixth Generation
(e) Fourth Generation

(c) Fifth Generation 
48. The computer size was very large in?

(a) First Generation  
(b) Second Generation  
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation

Answer: (a) First Generation

49. Which generation of computer is still under development?

(a) Fourth Generation  
(b) Fifth Generation
(c) Sixth Generation  
(d) Seventh Generation

Answer: (b) Fifth Generation 

50. Microprocessors as switching devices are for which generation computers?

(a) First Generation  
(b) Second Generation  
(c) Third Generation
(d) Fourth Generation

Answer: (d) Fourth Generation 


TNPSC Current Affairs

January 2018 February 2018 March 2018
December 2017 November 2017 October 2017
September 2017 August 2017 July 2017
January - June 2017 Current Affairs Quiz CA Model Questions

TNPSC Study Materials

General Tamil General Science History
Indian Constitution General Knowledge Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers
Current Affairs 2018 Jobs Today Join-Our Google Groups