SBI Exams 2016 Study Materials (General Science 100 Questions)

The following General Science 
Questions and Answers is useful for forthcoming 
SBI Exams 2016 

1. Which of the following Metal used in Storage Batteries?


(A) Iron

(B) Copper
(C) Lead
(D) Zinc
(Answer: C)

2. LPG (Liquid Petroleum Gas) Contains?


(A) Butane and Isobutene

(B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane
(D) Butane, Isobutane and Propane
(Answer: B)

3. Isotopes are Separated by


(A) Filtration

(B) Sublimation
(C) Distillation
(D) Crystalization
(Answer: C)

4. Which of the following is used as Lubricant?


(A) Graphite

B) Silica
(C) Diamond
(D) Iron Oxide
(Answer: A)

5. A Substance which changes readily into Vapour without Heating is called?


(A) Efflorescent

(B) Synthetic
(C) Volatile
(D) Effervescent
(Answer: C)

6. The Balloons are filled with?

(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Argon
(Answer : A)

7. A Mixture of Salt and Sand can be Separated by?



(A) Sublimation 
(B) Dissolving water
(C) Gravity separation 
(D) Dry distillation 
(Answer : B)

8. Rayon is Chemically called?

(A) Glucose 
(B) Amylase
(C) Cellulose 
(D) Peptin 
(Answer : C)

9. Photo-Synthesis is a/ an?

(A) exothermic process 
(B) endothermic process
(C) a neutral process 
(D) a thermostatic process 
(Answer : B)

10. Tetra-ethyl Lead is used as?

(A) Mosquito repellent 
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher 
(D) Petrol additive 
(Answer : D)

11. The Element Found in the Surface of the Moon is called?

(A) Tin 
(B) Tungsten
(C) Tantalum 
(D) Titanium
(Answer : D)

12. The Hardest Substance available in Earth is called?

(A) Platinum 
(B) Silicon
(C) Diamond 
(D) Gold 
(Answer : C)

13.Which of the following is not a Chemical Reaction?

(A) Burning of paper 
(B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam 
(D) Burning of coal 
(Answer : C)

14. The Colour of Emerald is?

(A) Violet 
(B) Yellow
(C) Deep Green 
D) Prussian Blue 
(Answer : C)

15. Which of the following Gases is obtained by the Reaction of Water with Calcium Carbide?

(A) Acetylene 
(B) Ethylene
(C) Methane 
(D) Water gas 
(Answer : A)

16. Which of the following is a Non-Metal that Remains Liquid in Room Temperature?

(A) Bromine 
(B) Chlorine
(C) Helium 
(D) Phosphorus 
(Answer: A)

17. Potassium Nitrate is used in?

(A) Salt 
(B) Glass
(C) Fertiliser 
(D) Medicine
(Answer : B)

18. Which of the following Gases is Lighter than Air?


(A) Carbon dioxide 
(B) Oxygen
(C) Ammonia 
(D) Chlorine
(Answer : C)

19. The Material used for Bleaching Paper Pulp is?


(A) Chlorine 
(B) Caustic soda
(C) Sodium 
Hypochlorite 
(D) Lime
(Answer : C)

20. Galvanization is Deposition of?


(A) Zinc of iron 
(B) aluminium on Iron
(C) tin on iron 
(D) copper on iron
(Answer: A)

21. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint?

(A) Cotton 
(B) Rayon
(C) Nylon 
(D) Terylene 
(Answer : B)

22. The Ratio of Pure Gold in 18 Carat Gold is?


(A) 60% 
(B) 75%
(C) 80% 
(D) 100% 
(Answer : B)

23. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?


(A) Old Igneous 
(B) Old Sedimentary
(C) Old Metamorphic 
(D) New Metamorphic
(Answer : A)


24. The Combustible Material at the Tip of a Safety Match Stick is?


(A) Sulphur 
(B) Manganese Dioxide
(C) Phosphorus 
(D) Antimony Sulphide
(Answer : D)

25. The Contact Process is Involved in the Manufacture of?

(A) Nitric Acid 
(B) Sulphuric acid
(C) Ammonia 
(D) Caustic Soda 
(Answer : B)

26. Most Soluble in Water is?


(A) Camphor 
(B) Sugar
(C) Sulphur 
(D) Common Salt 
(Answer : B)

27. Bell Metal is an alloy of?


(A) Brass and Nickel 
(B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper 
(D) Nickel and Copper 
(Answer : C)

28. The Element required for Solar Energy Conversion?


(A) Beryllium 
(B) Silicon
(C) Tantalum 
(D) Ultra pure Carbon 
(Answer : B)

29. In which of the following Activities Silicon Carbide is used?


(A) Making cement and glass 
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues 
(D) Cutting very hard substances 
(Answer : D)

30. Which of following is used as a Filter in Rubber Tyres?


(A) Graphite 
(B) Coal
(C) Coke 
(D) Carbon Black 
(Answer : D)

31. Coenzyme is?


(A) always protein 
B) often metal
(C) always inorganic compound 
(D) often a vitamin 
(Answer : D)

32. Chemically "SPERPPOLENIN" is a/an?


(A) co-polymer of carotinoid and fatty acid 
(B) Carbohydrate
(C) Propene 
(D) Lactic acid 
(Answer : A)

33. The Gas usually Causing Explosions in Coal Mines is?
(A) Hydrogen 
(B) Carbon monoxide
(C) Air 
(D) Methane 
(Answer : D)

34. What are Soaps?


(A) Salts of silicates 
(B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids 
(D) Mixture of glycerol and alcohol 
(Answer : C)

35. C.T. Scanning uses?


(A) Ultrasound waves 
(B) Gamma rays
(C) X-rays 
(D) None of the above 
(Answer : A)

36. Potassium Permanganate is used for Purifying Drinking Water, because?


(A) It dissolves the impurities of water 
(B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent 
(D) It is a reducing agent. 
(Answer : C)

37. Water is a Good solvent of Ionic Salts because?


(A) It has no colour 
(B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment 
(D) It has a high specific heat 
(Answer : C)

38. Which of the following Substances Exhibit the Property of Sublimation?


(A) Ice 
(B) Wax
(C) Camphor 
(D) Ethyl Alcohol 
(Answer : C)

39. Saponification involves the Hydrolysis of Fats and Oils by?


(A) water 
(B) washing soda
(C) stearic acid 
(D) caustic soda 
(Answer : D)

40. White Vitriol is?


(A) FeSO4, 7H2O 
(B) ZnSO4, 7H2O
(C) MgSO4, 7H2O 
(D) CuSO4, 7H2O 
(Answer : B)

41. Which of the following is used in Beauty Parlors for Hair Setting?

(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon 

(Answer : B)


42. The Main Constituents of Pearl are?


(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate 
(B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin 
(D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate

(Answer : A)


43. Which of the following is a chemical change?

(A) Rusting of iron 
(B) Tempering of iron
(C) Melting of iron 
(D) Bending of iron 

(Answer : A)

44. Bromine is?


(A) colourless gas insoluble in water 
(B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid. 
(D) A red liquid.

(Answer : D)

45. The metallic constituents of hard water are?

(A) Magnesium, Calcium and tin 
(B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron 
(D) Magnesium, tin and iron 

(Answer : C)

46. Vulcanisation is a?

(A) Science of studying volcanoes
(B) method of degrade polymers
(C) Process connected with the making of voltaic cells
(D) Process of hardening of rubber by heating it with sulphur. 

(Answer : D)

47. The charcoal used to decolourise raw sugar is?

(A) Animal charcoal 
(B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal 
(D) Wood charcoal 

(Answer : D)

48. The percentage of carbon is the least in?

(A) Grey cast iron 
(B) Wrought iron
(C) White cast iron 
(D) Steel 

(Answer : D)

49. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of?

(A) Monocarboxylic acid 
(B) Glycerols
(C) Dicarboxylic acid 
(D) Tricarboxylic acid 

(Answer : A)

50. Which of the following material is used to prepare blue-black ink?

(A) Gallic acid 
(B) Tannic acid
(C) Ferrous sulphate 
(D) All of these 

(Answer : D)

51. Which of the following substances undergoes chemical change on heating?

(A) Sodium chloride 
(B) Silica
(C) Lead nitrate 
(D) Platinum wire 

(Answer : C)

52. Which of the following is not a bleaching agent?

(A) Sulpher di-oxide 
(B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite 
(D) Chlorine 

(Answer : B)

53. The element common to all acids is?

(A) Oxygen 
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen 
(D) Sulphur 

(Answer : B)

54. Which of the following rays carry no charge?

(A) Cathode rays 
(B) X-rays
(C) a-rays 
(D) Positive rays 

(Answer : B)

55. Gobar gas contains mainly?

(A) Methane 
(B) Carbon dioxide
(C) Butane 
(D) Carbon Monoxide 

(Answer : A)

56.Caustic Soda is?

(A) Nacl 
(B) Na2CO3
(C) NaOH 
(D) NaHCO3 

(Answer : C)

57. Which is the Important Raw Materials in Cement Industry?

(A) Limestone 
(B) Gypsum and Clay
(C) Clay 
D) Limestone and Clay 

(Answer : D)

58. Which form of phosphorus is used in safety metals?


(A) Red Phosphorus 
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus 
(D) Black Phosphorous

(Answer : A)


59. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?


(A) Diamond 
(B) Graphite
(C) Coke 
(D) Wood Charcoal

(Answer : D)


60. Which of the following is not correctly matched?


(A) Galena Lead Sulphide 
(B) Green vitriol Copper sulphate
(C) Plaster of Paris Calcium sulphate 

(D) Calomel Mercurous Chloride

(Answer : B)

61. The most malleable metal is?


(A) Silver 
(B) Gold
(C) Aluminium 
(D) Sodium

(Answer : B)

62. Chemical formula of Water glass is?

(A) Na2SiO3 
(B) Al2O3
(C) NaAlO2 
(D) CaSiO3 

(Answer : A)

63. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?

(A) Foam type 
(B) Soda acid type
(C) Powder type 
(D) None of these 

(Answer : C)

64. Photoelectric effect was discovered by?

(A) Einstein 
(B) Hertz
(C) Bohr 
(D) Plank 

(Answer : A)

65. Stainless steel is an alloy of?


(A) Iron, Carbon and Nickel 
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc 
(D) Iron, Chromium and Nickel

(Answer : D)


66. PVC is obtained by the polymerisation of?


(A) Propene 
(B) Vinyl Chloride
(C) Styrene 
(D) Acetylene

(Answer : B)


67. Rust is?

(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2 
(B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only 
(D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO

(Answer : D)

68. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?

(A) Argon 
(B) Sulphur
(C) Vanadium 
(D) Iodine

(Answer : D)

69. Which of the following metals forms an amalgum with other metals?

(A) Lead 
(B) Tin
(C) Zinc 
(D) Mercury 

(Answer : D)

70. Which of the following is commonly called a polyamide?

(A) Rayon 
(B) Orion
(C) Terylene 
(D) Nylon 

(Answer : D)

71. Which of the following is not an ore of Aluminium?

(A) Felsper 
(B) Bauxite
(C) Cryolite 
(D) Azurite

(Answer : D)

72. Water gas is prepared by passing?

(A) Steam over white hot coke 
(B) Air over red hot coke
(C) Methane over red hot coke 
(D) Steam over heated sulphur 

(Answer : A)

73. Which of the following metals react with nitrogen to form Nitride?

(A) Sodium 
(B) Potassium
(C) Magnesium 
(D) None of these 

(Answer : C)

74. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is?

(A) Solder 
(B) Alloysteel
(C) Nichrome .
(D) German Silver 

(Answer : C)

75. German Silver is an alloy of?

(A) Copper, Silver and Nickel 
B) Silver, Copper and Aluminium
(C) Zinc, Copper and Nickel 
(D) Silver, Zinc and Nickel 

(Answer : C)

76. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?

(A) Asbestos 
(B) Celluloid
(C) Purspecks 
(D) Mica 

(Answer : D)

77. The gas usually filled in electric bulb is?

(A) Hydrogen 
(B) Oxygen
(C) Nitrogen 
(D) Carbon di-oxide

(Answer : C)

78. Rubber is coagulated from latex by adding?

(A) Hydrochloric acid 
(B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid 
(D) Carbonic acid 

(Answer : B)

79. Ascorbic acid is?

(A) Vitamin K 
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A 
(D) Vitamin C 

(Answer : D)

80. Which of the following is the petroleum wax?

(A) Bees wax 
(B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax 
(D) Jojoba wax

(Answer : C)


81. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature?


(A) Clinical thermometer 
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer 
(D) Resistance thermometer 

(Answer : C)

82. Who suggested that the most of the mass of atom is located in nucleus?

(A) Bohr 
(B) Thomson
(C) Rutherford 
(D) Avogadro 

(Answer : C)

83. 
Air is a/an?

(A) Compound 
(B) Element
(C) Mixture 
(D) Electrolyte 

(Answer: C)

84. The neutral atom’s two isotopes differ in the number of?

(A) Electron shells 
(B) Protons
(C) Valence electrons 
(D) Neutrons 

(Answer : D)

85. Heavy water is?

(A) Tritium oxide 
(B) Deuterium oxide
(C) Rain water 
(D) Water at 4°C 

(Answer : B)

86. An atom bomb is based on the principle of?

(A) Chemical reaction 
(B) Chain reaction in the form of fission
(C) Nuclear fusion 
(D) None 

(Answer : B)

87. Which of the following is the best conductor of electricity?

(A) Zinc 
(B) Copper
(C) Gold 
(D) Silver 

(Answer : D)

88. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurrence in the building materials?

(A) Radium 
(B) Radon
(C) Thorium 
(D) Plutonium 

(Answer : C)

89. Water is neither acidic nor alkaline because?

(A) it cannot accept or donate protons 
(B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions 
(D) it cannot donate or accept electrons

(Answer : C)

90. Water has maximum density at?

(A) -4°C 
(B) 0°C
(C) 4°C .
(D) 100°C 

(Answer : C)

91.Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of?

(A) Nitrates 
(B) Zeolites
(C) Sulphonates 
(D) None of these 

(Answer : B)

92. A mixture of iron filings and sand can be separated by?

(A) Heating 
(B) Sublimation
(C) Hand picking 
(D) Magnetic Separation 

(Answer : D)

93. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

(A) Ordinary water 
(B) Radium
(C) Thorium 
(D) Graphite

(Answer : D)

94. Blood pressure is dependent on?

(A) systolic force 
(B) cardiac output
(C) peripheral resistance .
D) all of these

(Answer : D)

95. The location and energy of an electron in an atom can be specified by?

(A) Atomic mass 
(B) Atomic number
(C) Quantum numbers 
(D) None of these 

(Answer : C)

96. Carbon tetrachloride fire extinguisher should not be used in closed room because it produces poisonous glass called?

(A) Carbon Monoxide 
(B) Phosphine
(C) Phosgene 
(D) None of these
(Answer : D)

97. A chronometer measures?

(A) Sound waves
(B) Time
(C) Water waves 
(D) Colour contrast 

(Answer : B)

98. Hydrometer is an instrument?

(A) For measuring sound in water 
(B) To detect the presence of hydrogen in the atmosphere
(C) For measuring the specific gravity of liquids 
(D) To detect the changes in atmospheric humidity
(Answer : C)

99. Which of the following is a protein?

(A) Wool 
(B) Starch
(C) Natural rubber 
(D) Cellulose
(Answer : C)

100. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature?

(A) Clinical thermometer 
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer 
(D) Resistance thermometer 

(Answer : C)








Facebook Google twitter
SBI Exams 2016 Study Materials (General Science 100 Questions) SBI Exams 2016 Study Materials (General Science 100 Questions)
910 1

Sbi exams 2016 material, sbi model questions 2016, general science, general science questions pdf, tnpsc general science study materials, tnspsc general science material, tnpsc general science pdf, general science, general science for competitive exams, general science pdf general science topics, general science notes, general science knowledge, general science objective questions, general science quiz,general science questions, tnpsc general science mock test, tnpsc general science pdf, tnpsc gruoup 4 general science, tnpsc group 2 general science, tnpsc vao general science, tnpsc group 1 general science, tnpsc group 4 general science, tnpsc group iv general science, General Science, General Science Quiz, Latest General sbi exams 2016 questions, sbi exams 201-17 sbi exams dates 2016 sbi exams date sbi exams question papers sbi exams question papers free download sbi po exams upcoming sbi exams 2016 sbi exams 2016, Science Quiz Question Answer, General Science Objective questions, tnpsc General Science objective questions,SBI Recruitment 2016 Exam Date PO,Clerk,SO Notification, SBI Clerk Sample Papers 2016, SBI Clerk 2016 Preliminary Model Question Paper PDF, SBI Preliminary Practice Set , SBI Clerk Exam 2016: Paper Pattern, SBI clerk previous papers , SBI Clerk Model Paper - Download PDF, bank exam material free download, sbi exams 2016 questions, sbi exams 201-17,sbi exams dates 2016, sbi exams date sbi exams question papers, sbi exams question papers free download sbi po exams, upcoming sbi exams 2016, sbi exams 2016

Current Affairs 2019

June 2019 May 2019  April 2019 
January 2019  February 2019 March 2019
CA 2018, 2017 Quiz Model Papers