TNPSC Study Material TNPSC Notifications 2017 9000+ TNPSC Questions
TNPSC VAO 2017-18 How to Prepare TNPSC TNPSC Annual Planner
TNPSC General Knowledge Daily Quiz & Online Tests Admissions 2018
Current Affairs 2017 Government Jobs Today Join - Our Google Groups

TNPSC Current Affairs and GK: May 10-18, 2017 (English) in PDF Format Download

www.tnpsclink.inTNPSC Daily Current Affairs and GK May 10th to 18th, 2017 (English). This covers International Affairs, National Affairs, State Affairs, Sports Affairs, Awards and Prizes and Important Days. for TNPSC, TNPSC Group 2a, TRB, TET, TN Police ExaminationsDownload this file to PDF format.





Useful Download Links: 
Read This Current Affairs May 10-18, 2017

TnpscLink.in
Current Affairs and GK Today
May 10-18, 2017


International Affairs


1. 43rd edition of G7 summit will be held in which country?


  1. Italy
  2. Germany
  3. France
  4. USA


Answer: A


Explantaion: The 43rd edition of G7 summit will be held at Taorminain Sicily, Italy. The attendees will include the leaders of the seven G7 member states as well as representatives of the European Union. The 43rd G7 summit will be the first summit for British Prime Minister Theresa May, French President Emmanuel Macron, Italian Prime Minister Paolo Gentiloni and U.S. President Donald Trump.


2. Which country to hosted the 2017 Arctic Energy Summit (AES)?


  1. Uruguay
  2. Finland
  3. Ireland
  4. Zambia


Answer: B


Explantaion: The 2017 Arctic Energy Summit (AES) will be held in Helsinki, Finland from September 18-20, 2017. It will be hosted by Institute of the North and Finland Ministry of Economy and Employment.


3. Which country to hosted the  first-ever One Belt One Road (OBOR) Summit?


  1. China
  2. India
  3. Nepal
  4. Maldives


Answer: B


Explantion: The first-ever One Belt One Road (OBOR) Summit will be held in Bejing, China on May 14 -15, 2017. The 29 heads of state including Pakistan, Sri Lanka, Maldives and Myanmar and high-level delegations from Bangladesh and Nepal will attend the two-day Belt and Road Forum in China.


4. Who become the first Indian woman to scale Mount Everest for the fourth time?


  1. Lhakpa Sherpa
  2. Premlata Agarwal
  3. Malavath Purna
  4. Anshu Jamsenpa


Answer: D


Explantion: Anshu Jamsenpa, the Indian mountaineer from Arunachal Pradesh, has scripted history by becoming the first Indian woman to scale the Mount Everest for the fourth time. She will attempt a double ascent to the world’s highest peak to make it a total five successful climbs. If she is successful with her double ascent this time, Ms Jamsenpa will set a record five climbs of Mt Everest.


5. What is the India’s rank in the 2017 World Bank’s Power accessibility list?


  1. 26th
  2. 39th
  3. 16th
  4. 44th


Answer: A


Explantion: India ranked 26th in the list of electricity accessibility according to the World Bank in the current year from 99th spot in 2014. It is because of Indian government’s rural electrification programme, over 13,000 villages electrified out of a total of 18,452 and are on track for completion within the targeted 1,000 days.


6. Who leads the leads Forbes list of Global Game Changers 2017?


  1. Bill Gates
  2. Warren Pappet
  3. Mukesh Ambani
  4. Shiv Nadar


Answer: C


Explantion: Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani leads a Forbes list of 'Global Game Changers' who are transforming their industries and changing the lives of billions of people around the globe.Forbes' second annual Global Game Changers list includes 25 “intrepid business leaders” who are “unsatisfied with the status quo” and “transforming their industries and changing the lives of billions of people around the globe.” Ambani, 60 comes at the top of the list for his game changing efforts to bring the internet to India's masses.


7. Which Indian  appointed as new UNFCCC Deputy Executive Secretary?


  1. P K S Chaku
  2. Arvind Mehta
  3. Rahul Diwan
  4. Ovais Sarmad


Answer: D


Explantion: The United Nations Secretary-General Antonio Guterres has appointed Ovais Sarmad of India as Deputy Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), at the Assistant Secretary-General level.


8. Which country is hosted the 2017 United Nations Day of Vesak?


  1. India
  2. Sri Lanka
  3. Nepal
  4. Myanmar


Answer: B


Explantion: The 14th edition of United Nations International Day of Vesak has started at Colombo in Sri Lanka from May 12-14, 2017 under the theme “Buddhist Teachings for Social Justice and Sustainable World Peace”.


9. International Nurse Day (IND) obserbed on Which Day?


  1. May 12
  2. May 13
  3. May 14
  4. May 15


Answer: A


Explantion: The International Nurse Day (IND) is observed every year on May 12 across the world to mark the birth anniversary of Florence Nightingale, the founder of modern nursing, and also to mark the contribution of nurses towards the society. The International Council of Nurses (ICN) has chosen the 2017 theme ‘Nursing: A voice to lead – Achieving the sustainable development goals.”


National Affairs


10 Which City going to setup India's first Ornamental Fish Park?


  1. Bengaluru
  2. Kolkata
  3. Chennai
  4. Vasakapatnam


Answer: C


Explantion: India's first Aquatic Rainbow Technology Park (ARTP) will be set up in Chennai within three months.The park, an ultra-modern exclusive facility for ornamental fish equipped with multi-species hatchery and live feed culture units, will fulfil a major requirement of the industry for mass production of high value aquarium fish.Fisheries College and Research Institute, Ponneri, will develop the facility. Tamil Nadu is the second largest exporter of ornamental fish after West Bengal.


11. Which Union Minister lead the Indian delegation to the 2017 G20 Labour & Employment Ministers’ Meet?


  1. Bandaru Dattatraya
  2. Sushma Swaraj
  3. Arun Jaitley
  4. Piyuz Goyal


Answer: A


Explantion: Bandaru Dattatraya, the Union Minister of State for Labour and Employment, will lead the Indian delegation to the 2017 G20 Labour and Employment Ministers’ Meet, which is scheduled to be held at Bad Neuenahr in Germany on May 18-19, 2017.


12. Which state government constituted “Maa committee” to check mid day meal quality in schools?


  1. Tamil Nadu
  2. Himachal Pradesh
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh


Answer: C


Explantion: Uttar Pradesh government has recently constituted “Maa committee” to check mid day meal quality in state-run primary schools to ensure that the students will get nutritious food prepared in hygienic conditions. It will be a committee of six mothers, from all sections of the society, whose students are studying in that school. From cleanliness in kitchen to quality of food being served to children, the committee will keep an eye on minute details.


13. Which Indian City going to launched the India’s First Electric Cab Fleet


  1. Mumbai
  2. Surat
  3. Kanpur
  4. Nagpur


Answer: C


Explantion: India’s first electric cab fleet will be launched in Nagpur on May 26, 2017 to promote the usage of electric and hybrid vehicles in India. The pilot project will be undertaken by Nagpur Municipal Corporation (NMC) and Mahindra and Mahindra (M&M) will provide 200 most likely the e-Verito and the e20 Plus.


14. According to the 2017 Public Affairs Index (PAI) in governance, which state has topped the list?


  1. Kerala
  2. Gujarat
  3. Karnataka
  4. Tamilnadu


Answer: A


Explantion: Kerala has topped the 2017 Public Affairs Index (PAI) in governance indicators, followed by Tamil Nadu, Gujarat, Karnataka and Maharashtra. The report was based on a wide range of themes such as essential infrastructure, support to human development, social protection, women and children, crime, law and order, delivery of justice, environment, transparency and accountability, fiscal management and economic freedom.


15. Which Indian village won the 2017 Smart Village Award?


  1. Dharnai
  2. Govardhan Ecovillage
  3. Punsari
  4. Mawlynnong


Answer: B


Explantion: Govardhan Eco Village (GEV) of International Society for Krishna Consciousness (ISKCON) has won 2017 Smart Cities India Award in the “Smart Village Award” category for being a sustainability project in Wada district of Maharashtra.


16. National Dengue Day observed on which day?


  1. May 16
  2. May 17
  3. May 18
  4. May 19


Answer: A


Explantion: National Dengue Day is observed on 16th of May every year by Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), Government of India. The aim of this day is to control the Dengue through create awareness, initiate preventive actions and continue till transmission season is over.


17. Which Indian airport becomes the world’s busiest single-runway airport?


  1. New Delhi
  2. Kolkata
  3. Kochin
  4. Mumbai


Answer: D


Explantion: The GVK group-run Mumbai airport has become the world's busiest amongst the single-runway facilities by handling 837 flights a day or one in 65 seconds on an average in fiscal 2017, taking over London's Gatwick airport that had 757 flights a day.In terms of the number of passengers also, the city airport tops with 45.2 million people flying in and out in fiscal 2017 as against 44 million at Gatwick airport. Notably, no other large city in the world is served by one airport, that too with a single-runway.


18. Asia's longest bridge on Bharmaputra going to open to public on 26th may, the bridge situated in which state?


  1. Arunachalpradesh
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Megalaya


Answer: C


Explantion: Asia's longest bridge on Brahmaputra, which will reduce travel time between Assam and Arunachal Pradesh by four hours, will be opened for public on May 26 coinciding with Narendra Modi government's three years in power. 9.15km long Dhola-Sadiya bridge, capable of withstanding the weight of a 60-tonne battle tank, will improve the movement of civilian and military vehicles to strategic locations up to Anini in Arunachal Pradesh. Anini is barely 100km from China border.


19. Which State Government hosting the first-ever Videsh Sampark outreach programme?


  1. Telangana
  2. Kerala
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka


Answer: A


Explantion: The first-ever Videsh Sampark outreach programme of the Ministry of External Affairs (MEA) has started in Hyderabad on May 13, 2017. The one-day conference has inaugurated by Gen. Dr V.K. Singh, the Minister of State for External Affairs, which is being held in collaboration with the Government of Telangana.


20. Who edited the Book titled “India’s Indira: A Centennial Tribute” launched by President Pranab Mukherjee?


  1. Karan Sharma
  2. Ascor Pernandas
  3. Anand Sharma
  4. Pa Chidambaram


Answer: C


Explantion: President Pranab Mukherjee has received the first copy of book “India’s Indira: A Centennial Tribute” in New Delhi.Mukherjee has also written a chapter in the book, which was released by vice-president M Hamid Ansari. Senior leader Anand Sharma has edited the book.


Sports Affairs


21. Which Indian Women Cricketer become the world’s highest wicket-taker in women ODI cricket?  


  1. Harmanpreet Kaur
  2. Jhulan Goswami
  3. Mithali Raj
  4. Ekta Bisht


Answer: B


Explantion: Jhulan Nishit Goswami, Indian women’s team fast bowler, has become the highest wicket-taker in the history of women ODI cricket and broke the record of the Australia Cathryn Fitzpatrick of 180 wickets from 109 matches.


22. Which Indian elected as the new chairman of FIFA football Governance Committee? Mukul Mudgal


  1. Mukul Mudgal
  2. R M Lodha
  3. Ajay Shirke
  4. Rajeev Shukla


Answer: A


Explantion: Mukul Mudgal, the Retired judge of Delhi High Court, has been elected as the new Chairman of FIFA Governance committee at the world football governing body’s 67th Congress in Manama.


23. Which Indian  Sportsperson become the first Indian to win gold at the 2017 Asian Wrestling Championship?


  1. Sarita Mann
  2. Bajrang Punia
  3. Amit Sangwan
  4. Sumit Kumar


Answer: B


Explantion: Bajrang Punia has won gold medal for India by defeating South Korea’s Seunghui Lee 6-2 in the men’s 65kg freestyle category at the 2017 Asian Wrestling Championship in New Delhi.


24. Which Indian Driver become the first Indian driver to win the race in the GP3 Series?


  1. Sanjay Sharma
  2. Dinesh Singh
  3. Arjun Maini
  4. Karun Chandhok


Answer: C


Explantion: Arjun Maini from Bengaluru, driving for Jenzer Motorsports, has created history by becoming the first Indian driver to win his first race in the GP3 (a feeder series to GP2) series at the Circuit de Catalunya in Barcelona, Spain on May 14, 2017. Now, Maini stands 3rd in the championship with 21 points after the first round of the nine-round GP3 series.


25. Whic city opened India’s first-ever National Basketball Association (NBA) academy?


  1. Greater Noida
  2. Mumbai
  3. Pune
  4. Bengaluru


Answer: A


Explantion: India’s first-ever National Basketball Association (NBA) academy has officially opened in Greater Noida, Uttar Pradesh. The NBA Academy India is the NBA’s 5th elite training centre globally, which will be fully funded by the NBA.


26. Who won the 2017 men’s singles Mutua Madrid Open tennis Title?


  1. Dominic Thiem
  2. Andy Murray  
  3. Novak Djokovic
  4. Rafael Nadal


Answer: D


Explantion: Rafael Nadal, a Spanish professional tennis player, has won the 2017 men’s singles Mutua Madrid Open tennis tournament by defeating Dominic Thiem of Austria in the final by 7–6, 6–4 in Madrid, Spain. It is his 5th Madrid Open title.


27. Who won the 2017 Formula 1 Spanish Grand Prix?


  1. Nico Rosberg
  2. Valtteri Bottas
  3. Lewis Hamilton
  4. Sebastian Vettel


Answer: C


Explantion: Lewis Hamilton, a British Formula One racing driver from England, has won the 2017 Formula One Spanish Grand Prix tournament at the Circuit de Barcelona-Catalunya in Barcelona. It is the 71st season of Formula One motor racing.


Awards


28. Who received 2017 INSA Young Scientist award for research in focus for cancer treatment?


  1. Aravind Kumar Rengan
  2. Aasok Tmange
  3. R D Trivedi
  4. Sidharth Deshmukh


Answer: A


Explantion: Dr. Aravind Kumar Rengan, the Assistant Professor in Department of Biomedical Engineering at Indian Institute of Technology – Hyderabad (IIT-H), has been awarded the prestigious Indian National Science Academy (INSA) medal in the Young Scientist category for 2017 for his research in cancer treatment.


29. Who become the first Indian woman to be conferred with the Woodrow Wilson Award 2017?


  1. Shikha Sharma
  2. Usha Ananthasubramanian
  3. Chanda Kochhar
  4. Arundhati Bhattacharya


Answer: B


Explantion: Chanda Kochhar, the chairman of ICICI Bank, has become the first Indian woman to be conferred with the prestigious Woodrow Wilson Award for Global Corporate Citizenship from the Woodrow Wilson Centre in Washington DC on May 10, 2017. With this, she has joined the league of former Indian recipients– former President and space scientist APJ Abdul Kalam and IT honcho Narayana Murthy.


30. Who won the first-ever Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour?


  1. Manik Sarkar
  2. Pawan ChamlinG
  3. Lal Thanhawla
  4. Mukul Sangma


Answer: B


Explantion: Pawan Kumar Chamling, the Chief Minister of Sikkim, has been conferred with the first-ever Bhairon Singh Shekhawat Lifetime Achievement Honour in Public Service by President Pranab Mukherjee in Jaipur, Rajasthan on May 15, 2017.


Science and Technology


31 Rifath Sharook, the Indian Boy designed the world’s Little and lightest satellite “KalamSat” for NASA he belongs to shich State?


  1. Tamilnadu
  2. Uttarpradesh
  3. Gujrat
  4. Madhyapradesh


Answer: A


Explantion: Indian teen Rifath Sharook from Tamil Nadu has designed the world’s lightest & smallest satellite named “KalamSat”. The satellite weighs only 64 grams and will be launched by NASA on June 21, 2017. With this, he will become the first Indian student to have his experiment launched by NASA. The main role of the satellite will be to demonstrate the performance of 3-D printed carbon fibre. The satellite has been designed in a way which will have a 240-minute mission in space and will operate for 12 minutes in a micro-gravity environment of space.



ALL THE BEST





0 comments:

Current Affairs Monthly

October 2017 September 2017 August 2017
July 2017 June 2017 May 2017
April 2017 March 2017 February 2017
January 2017 Current Affairs 2016 Quiz & Online Test

TNPSC Study Materials Downloads

TNPSC General Tamil TNPSC General Science TNPSC History
Indian Constitution General Knowledge TNPSC Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers 8800+
Current Affairs 2017 Government Jobs Today Join - Our Google Groups