TNPSC Study Material TNPSC Notifications 2017 9000+ TNPSC Questions
TNPSC VAO 2017-18 How to Prepare TNPSC TNPSC Annual Planner
TNPSC General Knowledge Daily Quiz & Online Tests Admissions 2018
Current Affairs 2017 Government Jobs Today Join - Our Google Groups

TNPSC Science Questions and Answers (1-20)

The following General Science Questions and Answers is useful for forthcoming TNPSC Exams


1. Which of the following Metal used in Storage Batteries?


(A) Iron

(B) Copper
(C) Lead
(D) Zinc
(Answer: C)

2. LPG (Liquid Petroleum Gas) Contains?


(A) Butane and Isobutene

(B) Butane and Propane
(C) Isobutane and Propane
(D) Butane, Isobutane and Propane
(Answer: B)

3. Isotopes are Separated by


(A) Filtration

(B) Sublimation
(C) Distillation
(D) Crystalization
(Answer: C)

4. Which of the following is used as Lubricant?


(A) Graphite

B) Silica
(C) Diamond
(D) Iron Oxide
(Answer: A)

5. A Substance which changes readily into Vapour without Heating is called?


(A) Efflorescent

(B) Synthetic
(C) Volatile
(D) Effervescent
(Answer: C)

6. The Balloons are filled with?

(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Argon
(Answer : A)

7. A Mixture of Salt and Sand can be Separated by?


(A) Sublimation 
(B) Dissolving water
(C) Gravity separation 
(D) Dry distillation 
(Answer : B)

8. Rayon is Chemically called?

(A) Glucose 
(B) Amylase
(C) Cellulose 
(D) Peptin 
(Answer : C)

9. Photo-Synthesis is a/ an?

(A) exothermic process 
(B) endothermic process
(C) a neutral process 
(D) a thermostatic process 
(Answer : B)

10. Tetra-ethyl Lead is used as?

(A) Mosquito repellent 
(B) Pain Killer
(C) Fire extinguisher 
(D) Petrol additive 
(Answer : D)

11. The Element Found in the Surface of the Moon is called?

(A) Tin 
(B) Tungsten
(C) Tantalum 
(D) Titanium
(Answer : D)

12. The Hardest Substance available in Earth is called?

(A) Platinum 
(B) Silicon
(C) Diamond 
(D) Gold 
(Answer : C)

13.Which of the following is not a Chemical Reaction?

(A) Burning of paper 
(B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam 
(D) Burning of coal 
(Answer : C)

14. The Colour of Emerald is?

(A) Violet 
(B) Yellow
(C) Deep Green 
D) Prussian Blue 
(Answer : C)

15. Which of the following Gases is obtained by the Reaction of Water with Calcium Carbide?

(A) Acetylene 
(B) Ethylene
(C) Methane 
(D) Water gas 
(Answer : A)

16. Which of the following is a Non-Metal that Remains Liquid in Room Temperature?

(A) Bromine 
(B) Chlorine
(C) Helium 
(D) Phosphorus 
(Answer: A)

17. Potassium Nitrate is used in?

(A) Salt 
(B) Glass
(C) Fertiliser 
(D) Medicine
(Answer : B)

18. Which of the following Gases is Lighter than Air?

(A) Carbon dioxide 
(B) Oxygen
(C) Ammonia 
(D) Chlorine
(Answer : C)

19. The Material used for Bleaching Paper Pulp is?


(A) Chlorine 
(B) Caustic soda
(C) Sodium 
Hypochlorite 
(D) Lime
(Answer : C)

20. Galvanization is Deposition of?


(A) Zinc of iron 
(B) aluminium on Iron
(C) tin on iron 
(D) copper on iron
(Answer: A)

0 comments:

Current Affairs Monthly

October 2017 September 2017 August 2017
July 2017 June 2017 May 2017
April 2017 March 2017 February 2017
January 2017 Current Affairs 2016 Quiz & Online Test

TNPSC Study Materials Downloads

TNPSC General Tamil TNPSC General Science TNPSC History
Indian Constitution General Knowledge TNPSC Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers 8800+
Current Affairs 2017 Government Jobs Today Join - Our Google Groups