TNPSC Study Material TNPSC Notifications 2017 8000+ TNPSC Questions
TNPSC Current Affairs How to Prepare TNPSC TNPSC Annual Planner

TNPSC Computer Awareness Model Questions and Answers (51-100)

TNPSC Computer Awareness - 50 Important Questions Answers



Click Here for Free Download
51. Current SIMMs have either ……… or……… connectors (pins)

(a) ( or 32
(b) 30 or 70
(c) 28 or 72
(d) 30 or 72

Answer: (d) 30 or 72

52. Which of the following is not an input device?

(a) VDU
(b) Speakers
(c) Keyboard
(d) (1) and (2)

Answer: (d) (1) and (2)

53. Which is considered a direct entry input devices?

(a) Optical scanner
(b) Mouse and Digitizer 
(c) Light pen 
(d) All of the above 

Answer: (b) Mouse and Digitizer 

54. Which is used for manufacturing chips?

(a) Bus  
(b) Control unit
(c) Semiconductors    
(d) (1) and (2) only

Answer: (c) Semiconductors    

55. Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print on multi carbon
forms?

(a) Daisy wheel
(b) Dot matrix
(c) Laser
(d) thimble

Answer: (c) Laser

56. Magnetic tape can serve as?

(a) Secondary storage media
b) Output media
(c) Input media
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

57. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

(a) To produce result 
(b) To compare numbers
(c) To control flow of information
(d) To do math‟s works

Answer: (b) To compare numbers

58. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform?

(a) Arithmetic operation
(b) Logic operation
(c) Fetch operations
(d) Either of the above

Answer: (d) Either of the above

59. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink power?

(a) Daisy wheel printer
(b) Line printer
(c) Laser printer
(d) Thermal printer

Answer: (c) Laser printer

60. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

(a) Laser printer
(b) Ink jet printer
(c) Plotter
(d) Dot matrix printer

Answer: (c) Plotter

61. Which most popular input device is used today for interactive processing and for the one line entry of
data of data for batch processing?

(a) Mouse
(b) Magnetic disk
(c)visual display terminal
(d) Card punch

Answer: (a) Mouse

62. User programmable terminals that combine VDT hardware with built-in microprocessor is?

(a) Kips
(b) Pc 
(c) Mainframe 
(d) Intelligent terminals

Answer: (d) Intelligent terminals

63. The storage capacity of a disk system depends on the bits per inch of track and the tracks per inch of?

(a) Cylinder
(b) Hum
(c) Cluster 
(d) Surface 

Answer: (d) Surface 

64. The disk drive component used to position read/write heads over a specific track I known as?

(a) Acoustic couples 
(b) Access arm
(c) Cluster
(d) All of the above

Answer: (b) Access arm

65. An online backing storage system capable of storing larger quantities of data is?

(a) CPU
(b) Memory 
(c) Mass storage
(d) Secondary storage

Answer: (c) Mass storage

66. Which is an item of storage medium in the form of circular plate?

(a) Disk
(b) CPU
(c) Printer
(d) ALU

Answer: (a) Disk

67. Another word for a daisy wheel printer?

(a) Petal printer
(b) Golf ball printer 
(c) Laser printer
(d) Line printer

Answer: (b) Golf ball printer 

68. An input/output device at which data enters or leaves a computer system is?

(a) Keyboard 
(b) Terminal
(c) Printer
(d) Plotter

Answer: (b) Terminal

69. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is?

(a) Cylinder 
(b) Surface
(c) Track
(d) Cluster

Answer: (d) Cluster

70. The brain of any computer system is?

(a) ALU 
(b) Memory
(c) CPU
(d) Control unit

Answer: Answer: (c) CPU

71. Analog computer works on the supply of?

(a) Continuous electrical pulses
(b) Electrical pulses but not continuous
(c) Magnetic strength
(d) None of the above 

Answer: (a) Continuous electrical pulses

72. Computers gather data, which means that allow users to _________ data?

(a) Present
(b) Input
(c) Output
(d) Store

Answer: (b) Input

73. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of
the picture is considered?

(a) Data  
(b) Output
(c) Input 
(d) The process

Answer: (b) Output

74. ___________ is any part of the computer that you can physically touch?

(a) Hardware 
(b) A device
(c) A peripheral
(d) An application

Answer: (a) Hardware 

75. Instructions and memory address are represented by?

(a) Character code
(b) Binary code
(c) Binary word
(d) Parity word 

Answer:  (b) Binary code

76. The components that process data are located in the?

(a)Input devices
(b) Output devices 
(c) System unit
(d) Storage component

(c) System unit

Answer:

77. All of the following are examples of input devices EXCEPT one?

(a) Scanner 
(b) Mouse
(c) Keyboard 
(d) None of these

Answer: (d) None of these

78. Which of the following is an example of an input device?

(a) Scanner
(b) Speaker
(c) CD 
(d) Printer

Answer: (a) Scanner

79. All of the following are examples of storage devices EXCEPT a?

(a) Hard disk drives   
(b) Printers    
(c) Floppy disk drives
(d) CD drives   

Answer: (b) Printers   

80. The _________ also called the “brins” of the computer, is responsible for processing data?

(a) Motherboard
(b) Memory  
(c) RAM
(d) Central processing unit (CPU) 

Answer: (d) Central processing unit (CPU) 

81. The CPU and memory are located on the?

(a) Expansion board 
(b) Motherboard
(c) Storage device
(d) Output device

Answer: (b) Motherboard

82.__________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or
your electronic thermostat?

(a) Servers  
(b) Embedded computers   
(c) Robotic computers
(d) Mainframes  

Answer: (b) Embedded computers  

83. Which of the following devices can be processed to directly image printed text?

(a) OCR
(b) OMR
(c) MICR
(d) All of above

Answer: (a) OCR

84. The output quality of a printer is measured by

(a) Dot per inch
(b) Dot per sq. inch
(c) Dots printed per unit time
(d) All of above

Answer: (b) Dot per sq. inch

85. An error in software of hardware is called a bug . what is the alternative computer jargon for it ?
(a) Leech (b) Squid (c) Slug (d) Glitch

Answer: (d) Glitch

86._________ was the first output device to print graphics and large engineering drawings?

(a) Plotter
(b) Laser printer
(c) Inkjet printer
(d) Impact printer

Answer: (a) Plotter

87. Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board. What is this common
name for such boards?

(a) Daughter board 
(b) Mother board 
(c) Father board
(d) Breadboard  

Answer: (b) Mother board

88. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except?

(a) Microprocessor 
(b) Disk controller
(c) Serial interface
(d) Modem

Answer: (d) Modem

89. The ALU of a computer responds to the commands coming from?

(a) Primary memory    
(b) Control section  
(c) External memory
(d) Cache memory

Answer: (b) Control section

90. What is the latest write – once optical storage media?

(a) Digital paper
(b) Magneto – optical disk   
(c) WORM disk
(d) CD-ROM disk

Answer: (d) CD-ROM disk

91. Before a disk can access any sector record, a computer program has to provide the records disk
address, what information does the address specify?

(a) Track number
(b) Sector number
(c) Surface number 
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above 

92. As compared to diskettes, the hard disks are?

(a) More expensive
(b) More portable
(c) Less rigid
(d) Slowly accessed  

Answer: (a) More expensive

93. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?

(a) Hard disks
(b) High – density disks
(c) Diskettes  
(d) Templates     

Answer: (c) Diskettes
94. Regarding a VDU, which statement is more correct?

(a) IT is an output device
(b) It is an input device
(c) It is a peripheral device
(d) IT is hardware item

Answer: (c) It is a peripheral device

95. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?

(a) Display screen
(b) Soft copy screen 
(c) Hard copy terminal
(d) Plotter

Answer: (c) Hard copy terminal

96. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically – charged ink sprayed dots
is called?

(a) Laser printer
(b) Ink-jet printer
(c) Drum printer
(d) chan printer

Answer: (b) Ink-jet printer

97. Which printer is very commonly used for desktop publishing?

(a) Laser printer
(b) Inkjet printer
(c) Daisy wheel printer
(d) Dot matrix printer

Answer: (a) Laser printer

98. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio
response is?

(a) Magnetic tape
(b) Voice response unit
(c) Voice recognition unit
(d) Voice band.

Answer: (b) Voice response unit

99. Perforated paper used as input of output media is known as?

(a) Paper tapes (b) Magnetic tape (c) Punched papers tape (d) Card punch

Answer:(a) Paper tapes

100. A/n …………. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU?

(a) Input
(b) Output
(c) CPU (d) Memory 
(a) Input

Answer: (a) Input

0 comments: