TNPSC Computer Awareness Questions & Answers 251-300






More Computer Awareness Papers Click Here

251. Virtual memory is _____?

(a) Memory on the hard disk that the CPU uses as an extended RAM
(b) RAM
(c) only necessary if you do not have any RAM in your diagram
(d) A back up device for floppy disks

Answer: (b) RAM

252. When sending an e-mail, the _____ line describes the contents of the message?

(a) to
(b) subject
c) contents
(d) CC

Answer: (b) subject

253. Which grouping do you work with when formatting text in word?

(a) Tables, paragraphs and indexes
(b) Paragraphs, indexes and sections
(c) Characters, sections and paragraphs
(d) Indexes, characters and tables

Answer: (a) Tables, paragraphs and indexes

254. What is the process of copying software programs from secondary storage media to the hard disk
called?

(a) Configuration
(b) Download
(c) Storage
(d) Installation


Answer: (d) Installation

255. What is back up?

(a) Adding more components to your network
(b) Protecting data by copying it from the original source
to a different destination
(c) Filtering old data from the new data (d) Accessing data on tape

Answer: (b) Protecting data by copying it from the original source

256. What is the ultimate purpose of De-fragmentation?

(a) Make the PC faster
(b) Create More Free Space
(c) Delete temporary files
(d) Reduce Power consumption

Answer: (c) Delete temporary files

257. The purpose of the primary key in a database is to ______?

(a) unlock the database
(b) provide a map of the data
(c) uniquely identify a record
(d) establish constraints on database operations

Answer: (b) provide a map of the data

258. Which of the following is NOT a type of broad band internet connection?

(a) Cable
(b) DSL
(c) Dial-up
(d) Satellite

Answer: (c) Dial-up

259. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest _____?

(a) character, file, record, field, database
(b) character, record, field, database, file
(c) character, field, record, file, database
(d) Bit, byte, character, record, field, file, database

Answer: (c) character, field, record, file, database

260. What is the function of Drop cap?

(a) It does not allow capital letters to be used in the documents
(b) It makes first letter of each word
capital letter in the documents
(c) It lets you begin a paragraph with a large dropped initial capital letter
(d) In automatically starts all paragraphs and sentences with capital letters

Answer: (c) It lets you begin a paragraph with a large dropped initial capital letter

261. _____ are lists of commands that appear on the screen?

(a) GUIs
(b) Icons
(c) Menus
(d) Windows

Answer: (c) Menus

262. For viewing video CDs, you would use _____?

(a) CD Player
(b) Windows Media player
(c) Windows Video player
(d) Windows Movie player

Answer: (b) Windows Media player

263. The Internet began with the development of _____?

(a) USENET
(b) ARPANET
(c) Ethernet
(d) Intranet

Answer: (b) ARPANET

264. Network components are connected to the same cable in the _______ topology?

(a) star
(b) ring
(c) bus
(d) mesh

Answer: (a) star

265. With this type memory, large programs are divided into parts and the parts stored on a secondary
device, usually a hard disk?

(a) Flash
(b) Cache
(c) Virtual
(d) Extended

Answer: (c) Virtual

266. A data warehouse is which of the following?

(a) Can be updated by the users
(b) Contains numerous conventions and formats
(c) Organized around subject areas
(d) Contains only current data

Answer: (c) Organized around subject areas

267. In MICR, C stands for?

(a) Code
(b) Colour
(c) Computer
(d) Character

Answer: (d) Character

268. Programs from the same developer, sold bundled together, that provide better integration and share
common features, toolbars and menus are known as?

(a) Software suites
(b) integrated software
(c) software processing
(d) personal information

Answer: (a) Software suites

269. All of the following are examples of real security and privacy risks except?

(a) Hackers
(b) Spam
(c) Viruses
(d) Identify theft

Answer: (a) Hackers

270. _____ are specially designed computer chips reside inside other devices, such as your car or your
electronic thermostat?

(a) Servers
(b) Embedded computers
(c) Robotic computers
(d) Mainframes

Answer: (b) Embedded computers

271. In a ring topology, the computer is possession of the ____ can transmit data?

(a) packet
(b) data
(c) access method
(d) token

Answer: (d) token

272. The design of the network is called the network?

(a) architecture
(b) server
(c) transmission
(d) type

Answer: (a) architecture

273. Chip is a common nickname for a (n) ____?

(a) Transistor
(b) Resistor
(c) integrated circuit
(d) semi-conductor

Answer: (c) integrated circuit

274. Granting and outside organization access to internet web pages is often implemented using a(n)?

(a) extranet
(b) intranet
(c) internet
(d) hacker

Answer: (a) extranet

275. What is gutter margin?

(a) Margin that is added to the left margin when printing
(b) Margin that is added to right margin when printing
(c) Margin that is added to the binding side of page when printing
(d) Margin that is added to the outside of the page when printing

Answer: (c) Margin that is added to the binding side of page when printing

276. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot
erase or modify it?

(a) Floppy disk
(b) Hard Disk
(c) Tape Drive
(d) CDROM

Answer: (d) CDROM

277. The programs which are as hardware and stored in ROM is known as ____?

(a) Hardware
(b) Software
(c) Firmware
(d) ROM ware

Answer: (c) Firmware

278. The two basic types of record – access methods are _____?

(a) Sequential and random
(b) Sequential and indexed
(c) Direct and immediate
(d) On-line and real time

Answer: (a) Sequential and random

279. As compared to diskettes, the hard disks are _____?

(a) More expensive
(b) More portable
(c) Less rigid
(d) Slowly accessed

Answer: (a) More expensive

280. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is _____?

(a) Cylinder
(b) Surface
(c) Track
(d) Cluster

Answer: (d) Cluster

281. Which of the professions has been affected by personal computers?

(a) Medical
(b) Clerical and law
(c) Accounting
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

282. Microprocessors can be used to make ______?

(a) Computer
(b) Digital systems
(c) Calculators
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

283. Which of the following is not available in Font spacing?

(a) Normal
(b) Loosely
(c) Condensed
(d) Expanded

Answer: (b) Loosely

284. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can ____?

(a) run faster
(b) go on online
(c) share information and/or share peripheral equipment
(d) E-mail

Answer: (c) share information and/or share peripheral equipment

285. COBOL is widely used in ______ applications?

(a) Commercial
(b) Scientific
(c) Space
(d) mathematical

Answer: (a) Commercial

286. A result of a computer virus can not lead to _____?

(a) Disk crash
(b) Mother Board crash
(c) Corruption of program
(d) Deletion of files

Answer: (b) Mother Board crash

287. If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?

(a) Copy
(b) Diskcopy
(c) Chedsk
(d) Format

Answer: (b) Diskcopy

288. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy ____?

(a) Bak
(b) Bas
(c) Com
(d) Txt

Answer: (a) Bak

289. A saved document is referred to as a _____?

(a) File
(b) Word
(c) Folder
(d) Project

Answer: (a) File

290. ______ processing is used when a large mail-order company accumulates orders and processes them
together in one large set?

(a) Batch
(b) Online
(c) Real-time
(d) Group

Answer: (a) Batch

291. Hardware includes ____?

(a) all devices used to input data into a computer
(b) sets of instructions that a computer runs or executes
(c) the computer and all the devices connected to it that are used to input and output data
(d) all devices involved in processing information including the central processing unit, memory and
storage

Answer: (d) all devices involved in processing information including the central processing unit, memory and
storage

292. Any letter, number, or symbol found on the keyboard that you can type into the computer _____?

(a) output
(b) character
(c) Type
(d) Print

Answer: (b) character

293. When installing ______, the user must copy and usually decompress program files from a CDROM or
other medium to the hard disk?

(a) programming software
(b) system hardware
(c) applications hardware
(d) applications software

Answer: (a) programming software

294. Application software is designed to accomplish ______?

(a) real-world tasks
(b) computer-centric tasks
(c) gaming tasks
(d) Operating system tasks

Answer: (d) Operating system tasks

295. What is the purpose of query?

(a) Input data
(b) Output data
(c) Sort & filter
(d) All of above

Answer: (d) All of above

296. First generation computer systems used _____?

(a) Transistors
(b) Vacuum Tubes
(c) Both a and b
(d) Resistors

Answer: (b) Vacuum Tubes

297. Which of the following is used to indicate the location on the computer monitor?

(a) Mouse
(b) Cursor
(c) Both a and b
(d) link

Answer: (b) Cursor

298. Which combination of keys needs to be pressed to make a percent percentage sign?

(a) Shift + 2
(b) Shift + 3
(c) Shift + 4
(d) Shift + 5

Answer: (d) Shift + 5

299. _____ is known as unauthorized access into others system?

(a) Hacking
(b) Encryption
(c) Decryption
(d) Both b and c

Answer: (a) Hacking

300. VIRUS stands for ___?

(a) Vital Information Recourse Under Siege
(b) Vital Information Reason Under Siege
(c) Vital Information Recourse Under System
(d) Virus Information Recourse Under Siege

Answer: (c) Vital Information Recourse Under System

0 comments:

Current Affairs Monthly

November 2017 October 2017 September 2017
August 2017 July 2017 June 2017
May 2017 April 2017 March 2017
February 2017 Januray 2017 Quiz & Online Test

TNPSC Study Materials Downloads

TNPSC General Tamil TNPSC General Science TNPSC History
Indian Constitution General Knowledge TNPSC Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers 8800+
Current Affairs 2017 Government Jobs Today Join - Our Google Groups