Study Materials Current Affairs Economics
General Tamil Indian Polity History
TN GOVT Jobs General Science Quiz/Mock Tests
Geography General Knowledge Maths and Aptitude

Free E-Mail Subscription

TNPSC Model Questions and Answers (1-15) English

1. “UJALA”, the National LED programme has been recently lauched in which city of Madhya Pradesh?

A. Jabalpur
B. Indore
C. Bhopal
D. Gwalior

Answer: (C) Bhopal

2. Who will be the new Chief of Naval Staff of the Indian Navy?

A. A.D.Rajesh
B. Sunil Lanba
C. D.K.Joshi
D. G.Govind Cherian

Answer: (B) Sunil Lanba

3. India’s first Spice Museum will be opened in which city of India?

A. Kochi
B. Thiruvananthapuram
C. Kodaikkanal
D. Rajamundri

Answer: (A) Kochi

4. Which Indian company has recently signed MoU with Iran government to set up smelter plant in Chabahar?


A. Central Mine Planning and Design Institute
B. Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam
C. Bharat Aluminium Company Ltd. (BALCO)
D. National Aluminium Company Limited (NALCO)
 
Answer: (D)National Aluminium Company Limited (NALCO)

5. Which country’s women badminton team has won the 2016 Uber Cup tournament?
A. Thailand
B. India
C. South Korea
D. China

Answer: D.China

6. Which state government has recently declared 10% reservation quota for Economically Backward Classes (EBCs) in general category?


A. Telanagana
B. Andhra Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Gujarat

Answer: (D) Gujarat

6. Which state government has recently banned disposable foam food containers?

A. Himachal Pradesh
B. Sikkim
C. Odisha
D. Tamil Nadu

Answer: (B) Sikkim

7. The World’s first Scanning Helium Microscope (SHeM) has been built by which country?
A. Japan
B. Australia
C. Russia
D. China

Answer: (B) Australia

8. Who has won the 2016 Formula 1 Russian Grand Prix?
A. Sebastian vettel
B. Nico Rosberg
C. Kimi Raikkonen
D. Lewis Hamilton

Answer: (B) Nico Rosberg

9. Who has been sworn-in as the new Chief Minister of Kerala?
A. Ramesh Chennithala
B. Pinarayi Vijayan
C. V. S. Achuthanandan
D. O.Rajagopal

Answer: (B) Pinarayi Vijayan

10. Who among the following has won the 2016 Millennium Technology Prize?
A. Milinda Gates
B. Tim Berners-Lee
C. Frances Arnold
D. Francis Bekon

Answer: (C) Frances Arnold

11. “Chandranna Bima Yojana” has been launched by which state government of India?

A. Gujarat
B. Andhra Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer:(B)Andhra Pradesh

12. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana will be launched from which district of India?
A. Varanasi
B. Lucknow
C. Ballia
D. Hathras

Answer: C. Ballia

13. Which state is set to become India’s first state to make all of its urban areas ‘Open Defecation Free’ by October 2016?
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Jharkhand

Answer: (A) Andhra Pradesh

14. The United Nations’ World Press Freedom Day is observed on which date?
A. May 8
B.May 3
C.May 6
D.May 11

Answer:(B)May 3

15. Who will be sworn-in as the new Chief Minister of Assam?

A. Sarbananda Sonowal
B. Kariya Munda
C. Pinarayi Vijayan
D. Mamta Banerjee

Answer: (A) Sarbananda Sonowal

0 comments: