Study Materials Current Affairs Economics
General Tamil Indian Polity History
TN GOVT Jobs General Science Quiz/Mock Tests
Geography General Knowledge Maths and Aptitude

Free E-Mail Subscription

TNSPC General Science - Important Questions & Answers (41-60)

41. Which of the following is used in Beauty Parlors for Hair Setting?

(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Chlorine
(D) Silicon 

(Answer : B)


42. The Main Constituents of Pearl are?


(A) Calcium Carbonate, Magnesium Carbonate 
(B) Calcium oxide, Ammonium Chloride
(C) Argonite , Chonchiolin 
(D) Ammonium Sulphate, Sodium Carbonate

(Answer : A)


43. Which of the following is a chemical change?

(A) Rusting of iron 
(B) Tempering of iron
(C) Melting of iron 
(D) Bending of iron 

(Answer : A)

44. Bromine is?


(A) colourless gas insoluble in water 
(B) A highly inflammable gas
(C) A Black solid. 
(D) A red liquid.

(Answer : D)

45. The metallic constituents of hard water are?

(A) Magnesium, Calcium and tin 
(B) Iron, tin and calcium
(C) Calcium, magnesium and iron 
(D) Magnesium, tin and iron 

(Answer : C)

46. Vulcanisation is a?

(A) Science of studying volcanoes
(B) method of degrade polymers
(C) Process connected with the making of voltaic cells
(D) Process of hardening of rubber by heating it with sulphur. 

(Answer : D)

47. The charcoal used to decolourise raw sugar is?

(A) Animal charcoal 
(B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal 
(D) Wood charcoal 

(Answer : D)

48. The percentage of carbon is the least in?

(A) Grey cast iron 
(B) Wrought iron
(C) White cast iron 
(D) Steel 

(Answer : D)

49. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of?

(A) Monocarboxylic acid 
(B) Glycerols
(C) Dicarboxylic acid 
(D) Tricarboxylic acid 

(Answer : A)

50. Which of the following material is used to prepare blue-black ink?

(A) Gallic acid 
(B) Tannic acid
(C) Ferrous sulphate 
(D) All of these 

(Answer : D)

51. Which of the following substances undergoes chemical change on heating?

(A) Sodium chloride 
(B) Silica
(C) Lead nitrate 
(D) Platinum wire 

(Answer : C)

52. Which of the following is not a bleaching agent?

(A) Sulpher di-oxide 
(B) Carbon di-oxide
(C) Sodium hypochlorite 
(D) Chlorine 

(Answer : B)

53. The element common to all acids is?

(A) Oxygen 
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen 
(D) Sulphur 

(Answer : B)

54. Which of the following rays carry no charge?

(A) Cathode rays 
(B) X-rays
(C) a-rays 
(D) Positive rays 

(Answer : B)

55. Gobar gas contains mainly?

(A) Methane 
(B) Carbon dioxide
(C) Butane 
(D) Carbon Monoxide 

(Answer : A)

56.Caustic Soda is?

(A) Nacl 
(B) Na2CO3
(C) NaOH 
(D) NaHCO3 

(Answer : C)

57. Which is the Important Raw Materials in Cement Industry?

(A) Limestone 
(B) Gypsum and Clay
(C) Clay 
D) Limestone and Clay 

(Answer : D)

58. Which form of phosphorus is used in safety metals?


(A) Red Phosphorus 
(B) White Phosphorus
(C) Yellow Phosphorus 
(D) Black Phosphorous

(Answer : A)


59. Of the various forms of carbon, which one is used for absorption purpose ?


(A) Diamond 
(B) Graphite
(C) Coke 
(D) Wood Charcoal

(Answer : D)


60. Which of the following is not correctly matched ?


(A) Galena Lead Sulphide 
(B) Green vitriol Copper sulphate
(C) Plaster of Paris Calcium sulphate 
(D) Calomel Mercurous Chloride

(Answer : B)

0 comments: