TNPSC General Science-Important Questions & Answers (101-120)

1. PVC is obtained by the Polymerisation of?

(A) propane 
(B) vinyl chloride
(C) styrene 
(D) Acetylene 

(Answer : B)
2. The gas used to extinguish fire is?

(A) Neon 
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide 
(D) Carbon Monoxide 

(Answer : C)
3. The process by which an organic compound breaks down into simpler compounds on heating to high temperature is known as?

(A) Aromatisation 
(B) Polymerisation
(C) Pyrolysis 
D) Reduction 

(Answer : C)
4. Cotton fibers are made of?

(A) cellulose 
(B) starch
(C) proteins 
(D) fats 

(Answer : A)
5. Which variety of glass is heat resistant?

(A) Hard glass 
(B) Flint glass
(C) Pyrex glass 
(D) Bottle glass 

(Answer : C)
6.Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar 
(B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate 
(D) Soda Ash 

(Answer : B)
7. In which following processes light energy is converted into chemical energy?

(A) Respiration 
(B) Fermentation
(C) Photosynthesis 
(D) Photorespiration 

(Answer : C)
8. Photosynthesis is?

(A) An exothermic process 
(B) An endothermic process
(C) A neutral process 
(D) A thermostatic process 

(Answer : B)
9. Brass is an alloy of?

(A) Nickel and Copper 
(B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc 
(D) Zinc and Copper 

(Answer : D)
10. Ethyl-alcohol is mixed completely with water. How ethyl alcohol is separated from the mixture ?

(A) by separation flannel 
(B) by evaporation
(C) partial-distillation 
(D) evaporation of water 

(Answer : C)
11. Washing soda is the common name of?

(A) Calcium Carbonate 
(B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate 
(D) Sodium Bi-Carbonate 

(Answer : C)
12. Bleaching powder is made from?

(A) Sulphur dioxide and gypsum 
(B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime 
(D) Lime and Chlorine
 
(Answer : D)
13. The most abundant metal in the earth’s crust is?

(A) Zinc 
(B) Copper
(C) Aluminium 
(D) Iron 

(Answer : C)
14. Long distance photography is facilitated by?

(A) Visible light 
(B) X-rays
(C) Infra Red rays 
(D) Ultra violet rays
 
(Answer : C)
15. The chemical used as a fixer in photography is–(A) Borax (B) Sodium thiosulphate
(C) Sodium Sulphate (D) Ammonium persulphate (Ans : B)

16. 9. Monazite is an ore of–
(A) Sodium (B) Titanium
(C) Thorium (D) Zirconium (Ans : C)

17. 5. The filament of electric bulb is made of–
(A) Iron (B) Nichrome
(C) Tungsten (D) Graphite (Ans : C)

18. 12. Which of the following ores does not contain iron?(A) Haematite (B) Magnetite
(C) Limonite (D) Cassiterite (Ans : D)

19. 16. Polythene is industrially prepared by the polymerization of–(A) Methane (B) Styrene
(C) Acetylene (D) Ethylene (Ans : D)

20. 5. Carborandum is–(A) Silicon Dioxide (B) Silicon Carbide
(C) Silicon Nitride (D) Silicon Phosphide (Ans : B)



Facebook Google twitter
TNPSC General Science-Important Questions & Answers (101-120) TNPSC General Science-Important Questions & Answers (101-120)
910 1

tnpsc general science, general science questions pdf, tnpsc general science study materials, tnspsc general science material, tnpsc general science pdf, general science, general science for competitive exams, general science pdf general science topics, general science notes, general science knowledge, general science objective questions, general science quiz,general science questions, tnpsc general science mock test, tnpsc general science pdf, tnpsc gruoup 4 general science, tnpsc group 2 general science, tnpsc vao general science, tnpsc group 1 general science, tnpsc group 4 general science, tnpsc group iv general science, General Science, General Science Quiz, Latest General Science Quiz Question Answer, General Science Objective questions, tnpsc General Science objective questions

Current Affairs 2019

June 2019 May 2019  April 2019 
January 2019  February 2019 March 2019
CA 2018, 2017 Quiz Model Papers