Study Materials Current Affairs Economics
General Tamil Indian Constitution History
Government Jobs General Science Quiz/Mock Tests
Geography General Knowledge Maths and Aptitude

TNPSC General Science-Important Questions & Answers (81-100)

81. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature?


(A) Clinical thermometer 
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer 
(D) Resistance thermometer 

(Answer : C)

82. Who suggested that the most of the mass of atom is located in nucleus?

(A) Bohr 
(B) Thomson
(C) Rutherford 
(D) Avogadro 

(Answer : C)

83. 
Air is a/an?

(A) Compound 
(B) Element
(C) Mixture 
(D) Electrolyte 

(Answer: C)

84. The neutral atom’s two isotopes differ in the number of?

(A) Electron shells 
(B) Protons
(C) Valence electrons 
(D) Neutrons 

(Answer : D)

85. Heavy water is?

(A) Tritium oxide 
(B) Deuterium oxide
(C) Rain water 
(D) Water at 4°C 

(Answer : B)

86. An atom bomb is based on the principle of?

(A) Chemical reaction 
(B) Chain reaction in the form of fission
(C) Nuclear fusion 
(D) None 

(Answer : B)

87. Which of the following is the best conductor of electricity?

(A) Zinc 
(B) Copper
(C) Gold 
(D) Silver 

(Answer : D)

88. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurrence in the building materials?

(A) Radium 
(B) Radon
(C) Thorium 
(D) Plutonium 

(Answer : C)

89. Water is neither acidic nor alkaline because?


(A) it cannot accept or donate protons 
(B) it boils at high temperature
(C) it can dissociate into equal number of hydrogen ions 
(D) it cannot donate or accept electrons

(Answer : C)


90. Water has maximum density at?


(A) -4°C 
(B) 0°C
(C) 4°C .
(D) 100°C 

(Answer : C)

91.Permanent hardness of water, due to sulphates of the metal, can be destroyed by the use of?


(A) Nitrates 
(B) Zeolites
(C) Sulphonates 
(D) None of these 

(Answer : B)

92. A mixture of iron filings and sand can be separated by?


(A) Heating 
(B) Sublimation
(C) Hand picking 
(D) Magnetic Separation 

(Answer : D)

93. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?


(A) Ordinary water 
(B) Radium
(C) Thorium 
(D) Graphite

(Answer : D)


94. Blood pressure is dependent on?


(A) systolic force 
(B) cardiac output
(C) peripheral resistance .
D) all of these

(Answer : D)


95. The location and energy of an electron in an atom can be specified by?


(A) Atomic mass 
(B) Atomic number
(C) Quantum numbers 
(D) None of these 

(Answer : C)

96. Carbon tetrachloride fire extinguisher should not be used in closed room because it produces poisonous glass called?

(A) Carbon Monoxide 
(B) Phosphine
(C) Phosgene 
(D) None of these
(Answer : D)

97. A chronometer measures?

(A) Sound waves
(B) Time
(C) Water waves 
(D) Colour contrast 

(Answer : B)

98. Hydrometer is an instrument?

(A) For measuring sound in water 
(B) To detect the presence of hydrogen in the atmosphere
(C) For measuring the specific gravity of liquids 
(D) To detect the changes in atmospheric humidity
(Answer : C)

99. Which of the following is a protein?

(A) Wool 
(B) Starch
(C) Natural rubber 
(D) Cellulose
(Answer : C)

100. Which thermometer is used to indicate the lowest temperature?

(A) Clinical thermometer 
(B) Gas thermometer
(C) Alcohol thermometer 
(D) Resistance thermometer 

(Answer : C)

0 comments: