TNPSC Study Materials Current Affairs 2018 10500+ Model Papers
General Tamil Indian Constitution/Polity History

TNPSC General Science - Important Questions & Answers (61-80)

61. The most malleable metal is?

(A) Silver 
(B) Gold
(C) Aluminium 
(D) Sodium

(Answer : B)

62. Chemical formula of Water glass is?

(A) Na2SiO3 
(B) Al2O3
(C) NaAlO2 
(D) CaSiO3 

(Answer : A)

63. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?

(A) Foam type 
(B) Soda acid type
(C) Powder type 
(D) None of these 

(Answer : C)

64. Photoelectric effect was discovered by?

(A) Einstein 
(B) Hertz
(C) Bohr 
(D) Plank 

(Answer : A)

65. Stainless steel is an alloy of?

(A) Iron, Carbon and Nickel 
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc 
(D) Iron, Chromium and Nickel

(Answer : D)

66. PVC is obtained by the polymerisation of?

(A) Propene 
(B) Vinyl Chloride
(C) Styrene 
(D) Acetylene

(Answer : B)

67. Rust is?

(A) A mixture of Fe2O3 and Fe(OH)2 
(B) A mixture of FeO and Fe(OH)2
(C) FeO only 
(D) A mixture of Fe2O3, 3H2O and FeO

(Answer : D)

68. Which of the following elements is obtained from sea weeds ?

(A) Argon 
(B) Sulphur
(C) Vanadium 
(D) Iodine

(Answer : D)

69. Which of the following metals forms an amalgum with other metals?

(A) Lead 
(B) Tin
(C) Zinc 
(D) Mercury 

(Answer : D)

70. Which of the following is commonly called a polyamide?

(A) Rayon 
(B) Orion
(C) Terylene 
(D) Nylon 

(Answer : D)

71. Which of the following is not an ore of Aluminium?

(A) Felsper 
(B) Bauxite
(C) Cryolite 
(D) Azurite

(Answer : D)

72. Water gas is prepared by passing?

(A) Steam over white hot coke 
(B) Air over red hot coke
(C) Methane over red hot coke 
(D) Steam over heated sulphur 

(Answer : A)

73. Which of the following metals react with nitrogen to form Nitride?

(A) Sodium 
(B) Potassium
(C) Magnesium 
(D) None of these 

(Answer : C)

74. An alloy used in making heating elements for electric heating devices is?

(A) Solder 
(B) Alloysteel
(C) Nichrome .
(D) German Silver 

(Answer : C)

75. German Silver is an alloy of?

(A) Copper, Silver and Nickel 
B) Silver, Copper and Aluminium
(C) Zinc, Copper and Nickel 
(D) Silver, Zinc and Nickel 

(Answer : C)

76. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?

(A) Asbestos 
(B) Celluloid
(C) Purspecks 
(D) Mica 

(Answer : D)

77. The gas usually filled in electric bulb is?

(A) Hydrogen 
(B) Oxygen
(C) Nitrogen 
(D) Carbon di-oxide

(Answer : C)

78. Rubber is coagulated from latex by adding?

(A) Hydrochloric acid 
(B) Acetic acid
(C) Sulphuric acid 
(D) Carbonic acid 

(Answer : B)

79. Ascorbic acid is?

(A) Vitamin K 
(B) Vitamin B
(C) Vitamin A 
(D) Vitamin C 

(Answer : D)

80. Which of the following is the petroleum wax?

(A) Bees wax 
(B) Carnauba wax
(C) Paraffin wax 
(D) Jojoba wax


TNPSC Study Materials

General Tamil General Science History
Indian Constitution General Knowledge Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers
Current Affairs 2018 Jobs Today Join-Our Google Groups