TNPSC Study Materials TNPSC Current Affairs 2018 110000+ Model Papers
General Tamil Indian Constitution/Polity TNPSC History
Employment News Admissions 2018-19 TNPSC Quiz

TNPSC General Science - Important Questions (21-40)

The following General Science Questions and Answers is useful for forthcoming TNPSC Exams

21. Which of the following fibres is generally preferred for making gauze and lint?(A) Cotton 

(B) Rayon
(C) Nylon 
(D) Terylene 
(Answer : B)
22. The Ratio of Pure Gold in 18 Carat Gold is?
(A) 60% 
(B) 75%
(C) 80% 
(D) 100% 
(Answer : B)

23. In which type of rocks are metals like Gold and Copper mostly found ?(A) Old Igneous 
(B) Old Sedimentary
(C) Old Metamorphic 
(D) New Metamorphic
(Answer : A)


24. The Combustible Material at the Tip of a Safety Match Stick is?
(A) Sulphur 
(B) Manganese Dioxide
(C) Phosphorus 
(D) Antimony Sulphide
(Answer : D)

25. The Contact Process is Involved in the Manufacture of?
(A) Nitric Acid 
(B) Sulphuric acid
(C) Ammonia 
(D) Caustic Soda 
(Answer : B)

26. Most Soluble in Water is?
(A) Camphor 
(B) Sugar
(C) Sulphur 
(D) Common Salt 
(Answer : B)

27. Bell Metal is an alloy of?
(A) Brass and Nickel 
(B) Zinc and Copper
(C) Tin and Copper 
(D) Nickel and Copper 
(Answer : C)

28. The Element required for Solar Energy Conversion
(A) Beryllium 
(B) Silicon
(C) Tantalum 
(D) Ultra pure Carbon 
(Answer : B)

29. In which of the following Activities Silicon Carbide is used?
(A) Making cement and glass 
(B) Disinfecting water and ponds
(C) Making castes for statues 
(D) Cutting very hard substances 
(Answer : D)

30. Which of following is used as a Filter in Rubber Tyres?
(A) Graphite 
(B) Coal
(C) Coke 
(D) Carbon Black 
(Answer : D)

31. Coenzyme is?
(A) always protein 
B) often metal
(C) always inorganic compound 
(D) often a vitamin 
(Answer : D)

32. Chemically "SPERPPOLENIN" is a/an?
(A) co-polymer of carotinoid and fatty acid 
(B) Carbohydrate
(C) Propene 
(D) Lactic acid 
(Answer : A)

33. The Gas usually Causing Explosions in Coal Mines is?
(A) Hydrogen 
(B) Carbon monoxide
(C) Air 
(D) Methane 
(Answer : D)

34. What are Soaps?
(A) Salts of silicates 
(B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids 
(D) Mixture of glycerol and alcohol 
(Answer : C)

35. C.T. Scanning uses?
(A) Ultrasound waves 
(B) Gamma rays
(C) X-rays 
(D) None of the above 
(Answer : A)

36. Potassium Permanganate is used for Purifying Drinking Water, because?
(A) It dissolves the impurities of water 
(B) It is a sterilizing agent
(C) It is an oxidising agent 
(D) It is a reducing agent. 
(Answer : C)

37. Water is a Good solvent of Ionic Salts because?(A) It has no colour 
(B) It has a boiling point
(C) It has a high dipole moment 
(D) It has a high specific heat 
(Answer : C)

38. Which of the following Substances Exhibit the Property of Sublimation ?
(A) Ice 
(B) Wax
(C) Camphor 
(D) Ethyl Alcohol 
(Answer : C)

39. Saponification involves the Hydrolysis of Fats and Oils by?(A) water 
(B) washing soda
(C) stearic acid 
(D) caustic soda 
(Answer : D)

40. White Vitriol is?

(A) FeSO4, 7H2O 
(B) ZnSO4, 7H2O
(C) MgSO4, 7H2O 
(D) CuSO4, 7H2O 
(Answer : B)

0 comments:

TNPSC Study Materials

General Tamil General Science History
Indian Constitution General Knowledge Geography
Quiz and Online Tests TNPSC Economics Model Questions Answers
Current Affairs 2018 Jobs Today Join-Our Google Groups